Undgå kø i trafikken

Hvis der findes én eneste ting, der kan få næsten enhver bilists tålmodig ud på et sidespor, så er det en trafikkø på for eksempel motorvejen. Især hvis den er opstået uden nogen umiddelbar årsag. Disse ?fantom-køer? opstår, fordi bilister generelt er for dårlige til at holde afstand.

Nu viser et imponerende amerikansk studie, at afstand til den forankørende bilist sågar er en del af problemet. Her påvises det faktisk, at vi bilister ved en helt simpel manøvre kan afhjælpe en stor del af kø-problemet på vejene. Også de danske.

Kig bagud

En af mændene bag projektet har undersøgt dynamikken i opståede køer i trafikken. Han har siden 2013 været fortaler for det, han kalder ?bilateral control?, der helt simpelt distancerer sig fra den gængse trafikale holdning, at vi orienterer os fremad ? og holder afstand til den forankørende.

? Vi mennesker har en tendens til at se verden i forhold til hvad der foregår for os, både bogstaveligt og konceptuelt, så det kan virke kontraintuitivt at se bagud. Ikke desto mindre er det præcis, hvad forskernes tests har vist. Bilister, der orienterer sig både fremad- og bagudrettet, har en tendens til at komme langt hurtigere frem. Forstået på den måde at afstanden til foran- og bagvedkørende er nogenlunde lige lang.

Danskerne hader det

Det med at at holde afstand i trafikken ? om det er fremad eller bagud ? er ikke noget nyt, hvad angår diverse instansers fokus. Her hjemme har Vejdirektoratet i årevis oplyst og advaret danskere mod, at det er decideret farligt ikke at holde sig tilpas på måtten.

I 2016 offentliggjorde selv samme myndighed en Gallup-undersøgelse, der viste, at hele 64 procent af danskerne syntes, det mest irriterende i trafikken er at have en bil liggende tæt op ad bagsmækken.